Samenwerking Asser voetbalclubs

21 april 2015 19:45


Samenwerking Asser voetbalclubs voor prettig en veilig klimaat arbiters

Samenwerking Asser voetbalclubs
voor prettig en veilig klimaat arbiters

Gepubliceerd: 8 april 2015 15:03 ? Laatste update 20 april 2015 11:52

ASSEN - Zes voetbalverenigingen in de gemeente Assen slaan de handen ineen om scheidsrechters van de clubs een prettig klimaat te bieden om in te kunnen fluiten. Daarvoor wordt op 22 april een in Nederland uniek samenwerkingsconvenant getekend in het Asser stadhuis.


Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Ook wat scheidsrechters betreft. ? 2015 © AC.nl


Zowel Achilles 1894, ACV, FC Assen, Asser Boys, LTC als LEO kampen structureel met een tekort aan scheidsrechters, zo zegt Ilja van der Heide, scheidsrechtercoördinator bij Achilles. “Het is vaak moeilijk alle wedstrijden in het weekeinde te voorzien van arbiters. Het imago van scheidsrechter heeft ook niet zoveel glans, zeker niet als je kijkt naar de incidenten rond arbiters in Nederland. En dat is jammer, een arbiter krijgt op die manier niet de erkenning die hij of zij verdient.”

Om dat tegen te gaan, gaan de clubs samenwerken. Binnen dat samenwerkingsverband worden scheidsrechters opgeleid, begeleid en ondersteund. En, heel belangrijk volgens Van der Heide, het moet uitstralen op alle betrokken partijen op en rond het voetbalveld. “Dus ook op toeschouwers, voetballers en trainers. Normen en waarden en respect staan voorop. Scheidsrechters moeten ten eerste veilig en dus met plezier hun hobby kunnen uitoefenen. Als je dat klimaat schept, worden bijvoorbeeld jongeren hopelijk enthousiast en melden zich aan bij een club om te gaan fluiten. En vervolgens blijven fluiten, want dat is vaak het grote probleem, zeker na een incident rond een arbiter.”

Het samenwerkingsconvenant Voetbalarbitrage Assen is een initiatief van de Asser voetbalclubs, de KNVB, de gemeente Assen en de Centrale Organisatie Van Scheidsrechters en wordt op 22 april in de raadszaal van het Asser stadhuis ondertekend. De avond wordt geleid door oud-profvoetballer en ex-arbiter Ben Haverkort.  


=> link naar media bericht op "Twee Nul"

=> link naar media bericht op "nieuws in Assen"

=> link naar media bericht "RTV Drenthe"


Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!