De scheidsrechtersvraag - week 24

8 juni 2014 20:00


‘De scheidsrechtersvraag’ is een terugkomend element waarbij we iedere keer een lastige spelregelvraag stellen en behandelen.

DE SCHEIDSRECHTERSVRAAG         

‘De scheidsrechtersvraag’ is een terugkomend element waarbij we iedere keer een lastige spelregelvraag stellen en behandelen. Iedere week wordt er één nieuwe vraag gesteld en wordt de vorige vraag behandeld.  

Weet de schreeuwende ouder langs de lijn het juiste antwoord eigenlijk wel? En hoe is het eigenlijk gesteld met de kennis van onze eigen scheidsrechters, trainers, leiders en clubbestuurders?

Vraag – Week 24

Een speler die wordt gewisseld verlaat het veld achter het doel, waar de kleedkamers ook zijn. Wat beslist de scheidsrechter?

a. Hij / zij laat de nieuwe speler gewoon het veld betreden en doet verder niets

b. Hij / zij laat de nieuwe speler toe, maar meldt het voorval wel aan de bond

c. Hij / zij toont de uitgewisselde speler een gele kaart en laat vervolgens wisselen

d. Hij / zij toont de uitgewisselde speler een gele kaart en vraagt deze speler alsnog het veld te verlaten bij de middenlijn


=======================================================================

Vraag – Week 22

Een verdediger ontneemt een aanvaller een duidelijke scoringskans door op de schouder van een medespeler te steunen en op deze manier de bal te koppen voor de aanvaller, die op dat moment de bal in het verlaten doel wil koppen. Wat beslist de scheidsrechter nu?
A.        Hij / Zij laat doorspelen
B.        Hij /Zij onderbreekt het spel en toont de verdediger een gele kaart en hervat het spel met een indirecte vrije schop voor de aanvallende partij
C.        Hij / Zij onderbreekt het spel en toont de verdediger een rode kaart en hervat het spel met een indirecte vrije schop voor de aanvallende partij.
D.        Hij / Zij onderbreekt het spel en hervat het spel met een indirecte vrije schop voor de aanvallende partij.

Antwoord
b. Hij onderbreekt het spel en toont de verdediger een gele kaart en hervat het spel met een indirecte vrije schop voor de aanvallende partij

Het juiste antwoord moet B zijn. De toelichting vind je terug in de spelregels veldvoetbal op pagina 100 (doelpunt of duidelijke scoringskans ontnemen) en pagina 114 onder B (overtreding begaan tegenover een aanvallende speler). Er wordt geen overtreding gemaakt op de tegenstander, maar op een medespeler. De overtreding van de verdediger (klimmen op de schouders van een medeverdediger) is onsportief gedrag en dient te worden bestraft met de indirecte vrije schop, terwijl daarnaast nog de gele kaart dient te worden getoond aan de overtreder.


=======================================================================

Vraag & Antwoord  Week 20 

Een speler van ploeg A loopt met de bal aan de voet richting zijn tegenstander. Hij wordt achtervolgd door een andere tegenstander, die uiteindelijk de bal met een sliding voor zijn voeten wegglijdt. Hij heeft daarbij zijn benen op de grond en speelt de bal. Daarna raakt hij de speler van ploeg A heel licht, die daardoor ten val komt. Er was voldoende ruimte voor de sliding. Wat dient de scheidsrechter te beslissen? 

A.        De scheidsrechter fluit af, geeft een indirecte vrije schop, omdat de verdediger zijn tegenstander onvoorzichtig ten val brengt

B.        Hij fluit af, en geeft een directe vrije schop en een gele kaart, omdat het een onbesuisde tackle was

C.        Hij laat doorspelen, want de tackle was correct: glijdend over de grond, de bal gespeeld en genoeg ruimte om de sliding te maken

D.        Scheidsrechter laat niet doorspelen, want door de tackle wordt de speler wel ten val gebracht

Antwoord  - Week 20  

C.        Hij laat doorspelen, want de tackle was correct: glijdend over de grond, de bal gespeeld en genoeg ruimte om de sliding te maken

Het juiste antwoord is C: de bal moet gespeeld worden, anders is het altijd een overtreding. Glijden met één of beide benen op de grond mag. De bal wordt weggegleden voor de benen van de tegenstander. Je moet eerst de bal raken. Risico is voor de speler. Contact met de tegenstander is logisch onderdeel. De aard van het contact is beslissend. Voor de tackle moet genoeg ruimte zijn.

 

=================================================================

 
Vraag - Week 16  

Bij een aanval van ploeg A valt de bal tussen 2 tegenstanders in. De bal belandt in een kluts en stuit van het been van de aanvaller en gaat naar de verdediger die op de grond ligt. Deze gaat met de hand naar de bal en slaat deze weg. De bal komt vervolgens bij de aanvaller terecht die de bal tegenhoudt met de arm en hem tussen zijn arm en zijn lichaam klemt. Beide spelers maken bijna tegelijkertijd opzettelijk hands. Wat beslist de scheidsrechter?

 

A.        Omdat het bijna tegelijkertijd gebeurt en beide overtredingen even zwaar zijn hervat de scheidsrechter met een scheidsrechtersbal.

B.        Omdat beide spelers op bijna hetzelfde moment een even zware overtreding maken laat de scheidsrechter doorspelen.

C.        De verdediger maakt de eerste overtreding. Daarna maakt de aanvaller pas hands, dus kent de scheidsrechter een directe vrije schop toe aan de aanvallende partij.

D.        Omdat beide spelers hands maken geeft de scheidsrechter een scheidsrechtersbal en geeft hen beide een gele kaart voor het opzettelijk spelen van de bal met de hand.

 

Toelichting

Het juiste antwoord is Chet gaat hier weliswaar om twee dezelfde overtredingen, namelijk opzettelijk hands maken, doch duidelijk is dat de verdediger de eerste overtreding maakt en de eerste overtreding moet dus worden bestraft.


Vraag - Week 18  

 Wanneer is de tijd verstreken? 

A.        Als het eindsignaal klinkt.

B.         Als de tijd op het horloge van de scheidsrechter verstreken is.

C.        Als de tijd op het horloge van de scheidsrechter verstreken is, maar hij/zij moet wel de uitwerking van een binnen de speeltijd toegekende strafschop afwachten.

D.        Als de tijd op het horloge van de scheidsrechter verstreken is, maar hij/zij moet wel de uitwerking van een hoekschop, vrije schop of aanval op het doel van de tegenpartij afwachten.

over 2 weken het antwoord

 

 

 

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!